online marketing

Būti ar nebūti?

Anksčiau konsultuodamas įmonių savininkus, direktorius ar marketingo vadovus, kaip jų verslams uždirbti daugiau, neretai sulaukdavau klausimų: “Kas tas SEO, SEM, CPA?”, o dabar dažniausiai klausia: “Kaip man patekti į paieškos viršūnes arba kiek man tai užims laiko”?

Taigi svarbiausi dalykai: pirmiausia SEO ir SEM

Google yra vienareikšmiškai populiariausia paieškos sistema internete, skirtingais duomenimis turi apie 70% paieškų. Likusios sistemos, kaip Bing, Yahoo, Yandex ar kt., dalijasi likusį trečdalį. Todėl ir sutelkime dėmesį į Google. Optimizavimas paieškos sistemoms  (angl. Search Engine Optimization, trump. SEO) po ilgo ir nuoseklaus darbo padeda įmonėms sutaupyti daug pinigų. Jei jūsų veikla labai nišinė ar labai labai specializuota gal jums pasiseks patekti į Google paieškos sistemos (angl. Search Engine Result Page, trump. SERP) top pozicijas pakankamai greitai. Deja, tokių atvejų pasitaiko labai retai, todėl kalbėsiu apie dažnesnius atvejus, kai konkurencija paieškos sistemose didelė, ir ji neišvengiamai augs.

Rinkodara paieškos sistemose (SEM) yra interneto rinkodaros forma, kuri apima svetainių populiarinimą, didinant jų matomumą SERP, visų pirma per mokamą reklamą PPC (angl. Pay Per Click, trump. PPC). SEM dažniausiai neišsiverčia be SEO, pritaikant ar perrašant svetainės turinį, sutvarkant architektūrą. Populiariausias ir daugeliui žinomas SEM įrankis yra Google AdWords.

Pačiam ar samdyti Interneto marketingo konsultantą?

Realybė tokia, kad, norint neprarasti turimų rinkos dalių ir laimėti konkurencinėje kovoje ar pradedant verslą, paieškos marketingas tapo reikšmingesnis nei bet kada.  Galima nuolatos skaityti, domėtis, mokytis ir teisingomis priemonėmis bandyti patekti į paieškos viršūnes, viską darant pačiam (ar įmonės viduje), arba tą laiką skirti daugiau pasitenkinimo teikiantiems užsiėmimams  ☺.

Nors SEO ir nėra pilnas sprendimas, nes kompanijos turi turėti ir efektyvias PPC strategijas, bet, jei daromas gerai, SEO gali duoti puikių rezultatų ir nerealią investicijų grąžą. Deja, kita šio reikalo pusė – jei SEO darysite blogai (“black-hat” metodai), SEO gali turėti katastrofiškų padarinių jūsų verslui (apie tai kiek vėliau kalbant apie Pandą ir Pingviną).

Kas nerizikuoja, tas negeria šampano!

Nemažai interneto marketingo specialistų ar įmonių gali pasakoti jums įvairių istorijų ir technikų, kaip jie jau padarė anksčiau, ir žadėti pakelti jūsų įmonę į paieškos sistemų aukštumas, bet tik nedaugelis perspės, kad tos technikos ir būdai gali atvesti prie to, kad Google pilnai išspirs jūsų įmonę iš paieškos rezultatų. Ir tokių pasekmių šalinimas jums kainuos nepalyginamai brangiau nei samdyti patikimą ir atsakingai dirbančią interneto marketingo įmonę.

Truputis istorijos

Kai tik gimė internetas, žmonės puolė talpinti informaciją jame, ir iškarto atsirado poreikis būti pastebėtam toje informacijos jūroje. Tada žmonės pradėjo ieškoti bendrų faktorių svetainėse, kurios buvo reitinguojamos aukščiau.  Taip atsirado “geriausios praktikos”, kaip pvz. raktažodžius (keywords) įdėti į tam tikrą kodo fragmentą jų svetainėse, taip vadinamas meta žymes (meta tags). Įvaldžius tai, atsirado geriausios praktikos: kuo daugiau sudėsi gerai reitinguojamų raktažodžių į “meta tags”, tuo geresnė svetainės vieta bus reitinge. Tokie “raktažodžių prikimšimai” dabar yra nepriimtini. Tačiau istorijos kartojosi, kai savo srities žinovai bandė panašias, bet jau kitokias “raktažodžių prikimšimo” praktikas naudoti savo veikloje. Po raktažodžių ėjo nuorodų fermų mada, tada turinio fermos ir t.t. Visa tai atveda mus prie pirmosios SEO taisyklės.

1 SEO taisyklė: Negali apgauti sistemos

Kai žmonės pastebėjo ryšį tarp mažų pakeitimų savo svetainėse ir geresnių reitingų SERP, prigijo pavojinga mintis, kad tie maži pakeitimai kažkaip tampa stebuklinga priežastimi pagerinimams, ir kuo daugiau tokių stebuklingų formulių bus, tuo geriau. Nors iš pirmo žvilgsnio tai atrodo logiška, bet realybėje yra šimtai faktorių, pagal kuriuos nusprendžiamas svetainės reitingas, ir Google (ar bet kuri kita paieškos sistema) viešai neatskleidžia savo algoritmų. Verslui tai reiškia, kad jūs negalite nulaužti Google algoritmą. Nėra greito praturtėjimo schemų Google, ir jūs negalite apgauti sistemos. Vienintelis kelias – pasiekti tai sunkiu darbu.

Google žvėrelių Pandos ir Pingvino atsiradimas

Kadangi Google’ui reikėjo įrodyti pirmos taisyklės galiojimą per paskutinius kelerius metus, pristatydami didžiulius pokyčius savo reitingavimo algoritmui jie pasitelkė mielus žvėrelius, kad sušvelninti klientų pykčio sprogimą. Kad ir kaip ironiškai neskambėtų ir kokie mieli Panda ir Pingvinas būtų, daug svetainių savininkų buvo priversti bankrutuoti, nes jų svetainės per labai trumpą laiką reitinguose nėrė žemyn, drauge žemyn nusitempdamos ir jų pajamas.

Panda ir pingvinas pakartotinai apibrėžė, kas yra kokybiška svetainė. Svarbiausias Google tikslas visada buvo pateikti klientams geriausias svetaines, atitinkančias jų paieškos kriterijus, o Panda ir Pingvinas siūlė naujus kokybės standartus. Pandos pagrindinis uždavinys buvo vertinti turinį ir jo kokybę.  Pingvino tikslas buvo panašus, tik jis analizavo nuorodas. Svetainės, kurios turėjo begalę nuorodų iš mažai vertingų svetainių, reitingavosi žemyn, taip Pingvinas parodė, kas yra kokybiška nuoroda ar “užsitarnauta”, o to anksčiau nebuvo.

Taip Google nori iškelti kokybiškas savo turiniu svetaines, sustiprindamas SEO taisyklę nr.1. Daug kam gali kilti klausimas, tai ką, po galais, turėčiau padaryti ir kaip bus matuojama ta kokybė, bet nepergyvenkite – jūs ne vieni. Daug kas taip galvoja, bet atsakymas yra vienas – kol kas gerai veikianti strategija yra vertės klientui kūrimas. Jei klientas gaus naudos ir vertės, kuria norės pasidalinti su kitais, Google tikrai jus už tai apdovanos.

2 SEO taisyklė: Verte grįstas Turinio Marketingas (content marketing) visada madingas

Daugelis ekspertų sutaria, kad interneto pagrindinė užduotis yra pateikti atsakymus į ieškomus klausimus ar problemų sprendimus. Pvz. jei ieškote atsakymo, kaip geriau išdarinėti žuvį, internete rasite ne tik atsakymą, bet dar papildomai, kur ir kaip ją sugauti ar nusipirkti, receptus ir net mokomuosius filmus, kaip gaminti. Praktikoje tai gali reikšti, kad jums reikia skirti laiko ištirti savo klientus, kas jie yra, ir tada nustatyti jų problemas bei interesus. Taip galėsite pateikti jūsų tikslinei auditorijai geriausiai tinkančius sprendimus.

Tai jokiu būdu nereiškia, kad jūs nemokamai turėtumėt atskleisti visas savo biznio paslaptis internete. Idealiausia, jei jūs galėtumėte suteikti klientui pakankamai jo ieškomos informacijos, kad pademonstruotumėte savo ekspertiškumą ir pasiūlytumėte išspręsti jų problemą, jei jie to negali pasidaryti patys.

3 SEO taisyklė: SEO pagrindai išlieka labai svarbūs

Market Smart SEO pagrindai remiasi skaitmeninės rinkodaros principais, apimančiais daugelį smulkių dalykų, kurie sukuria efektyvią svetainę ir kuri bus optimizuota tiek paieškos sistemoms, tiek vartotojams.

Pilnas SEO Auditas

Kaip minėta, Google algoritmas dažnai keičiasi, ir per paskutinius kelerius metus jų buvo labai daug, todėl būtų protinga pasidaryti savo svetainės pilną auditą, įvertinant turinį, struktūrą ir nuorodas. Įsitikinkite, kad pagrindiniai SEO darbai atlikti teisingai: meta duomenys skirtingi skirtinguose puslapiuose, H1 ir H2 žymės su minimaliu vidiniu nuorodų skaičiumi, jūsų telefonas ir kontaktai pasiekiami.

Nemažiau svarbu draugiškas mobiliems įrenginiams dizainas, nes naudojimasis mobiliais įrenginais nuolatos auga. Vertėtų pasidomėti Google Analytics, kiek jūsų klientų naudojasi mobiliais įrenginais ir kiek svetainė tam pritaikyta. Paprasčiausias būdas tai patikrinti – išsitraukti savo telefoną ir pažiūrėti, kaip svetainė atrodo ir kaip patogu ja naudotis.

Įvertinkite skaitmeninę marketingo strategiją, įskaitant tikslinę auditoriją, socialinius tinklus, blogą, adwords, el. pašto marketingą ir nuorodų strategiją.

4 SEO taisyklė: Taisyklės keisis

Iš viso to, ką matėm per paskutinius metus, aišku yra viena – algoritmai tikrai keisis. Taip pat keisis ir klientų įpročiai, vis daugiau mobilių įrenginių pakeis stalinius kompiuterius, turėsime prisitaikyti ir mes.

O tai kur tas seksas?

Kiekvienas savo gyvenime turime daryti sprendimus. Nuspręsti lengviau, kai darome tai, ką mokame geriausiai, ir turime aiškius prioritetus. Prioritetai, panašiai kaip ir Google taisyklės, keičiasi, ir skirtinguose gyvenimo etapuose jie gali būti vis kitokie. Todėl tiesiog pagalvokit, ar nevertėtų daugiau laiko skirti sau, mylimiems žmonėms ir gal net SEX’ui, o SEO ir SEM palikti profesionalams? Kita vertus su seksu, kaip žinote, irgi labai rizikuoti negalite, nes, panašiai kaip SEO, elgiantis netinkamai galite prarasti labai daug, arba priešingai – įdėjus truputi asmeninių pastangų galite gauti daug daugiau, nei duodate. Tik čia visada profesionalas esate jūs, skirtingai nuo SEO ir SEM ☺.

Gerų ieškojimų ir teisingų sprendimų!

Gaukite pasiūlymą!