Kokios asociacijos daugumai kyla išgirdus apie socialinį tinklą TikTok? Veikiausiai, jog tai – pramoginis socialinis tinklas paaugliams. O ar susimąstėte apie šios platformos naudojimą prekės ženklo komunikacijai? Tačiau, jei apie TikTok girdite pirmą kartą, pradėkime nuo pradžių.

Kas yra TikTok?

Tai programėlė, skirta pramoginių vaizdo įrašų kūrimui ir dalijimuisi. Joje gausu įvairių filtrų, efektų bei garso takelių, tad norint sukurti kokybišką ir smagų vaizdo įrašą mums nereikia jokių papildomų įrankių ar programėlių. Tarp vartotojų čia itin populiarūs „challenge“, „prank“, „lip sync“ tipo įrašai. Nors tai ir gali skambėti ganėtinai vėjavaikiškai, tačiau verta paminėti, kad, remiantis JAV atliktų tyrimų duomenimis, daugiau nei 50 % TikTok programėlę naudojančių vartotojų yra 18-34 metų amžiaus, o tai iš karto paneigia faktą, kad šiuo socialiniu tinklu naudojasi tik paaugliai ar vaikai. Beje, TikTok‘ui tampant masinio naudojimo programėle, auga ir vartotojų amžius.

TikTok verslui

Kodėl verta suklusti ir apsvarstyti galimybę naudoti šį socialinį tinklą verslams? Tiesa, kūrybiškiems ir „trendus“ sekantiems verslams, nes rimto korporacijos įvaizdžio čia greičiausiai nesukursite. Pavyzdžiui, Lietuvoje TikTok sėkmingai naudojasi tokie prekiniai ženklai kaip Pildyk ar elektronikos aksesuarais prekiaujantis Burga.

Tai yra 5-ta populiariausia pasaulyje socialinių tinklų programėlė, kurios populiarumas laikui bėgant tik auga ir tai vyksta kur kas greičiau, nei lyginant su kitais socialiniais tinklais. Pavyzdžiui, Facebook’as pirmuosius 100 mln. programėlės parsisiuntimų sugeneravo per 4 m. 5 mėn, Instagram – 2 m. 4 mėn, kai tuo tarpu TikTok programėlę 2018 m. parsisiuntė 660 mln., 2019 m. – 738 mln., o 2020 m. I ketvirtį – 315 mln. vartotojų. Pripažinkime, skaičiai tikrai įspūdingi.

Šiame tinkle pastebima itin aukšto organinio pasiekiamumo tendencija, tad turint jėgų ir idėjų, sukūrus vos 15 sekundžių trukmės įtraukiantį video, galima per labai trumpą laikotarpį sugeneruoti šimtus tūkstančių peržiūrų ir tapti „viral“. TikTok algoritmas veikia itin patraukliai: naujai įkelti įrašai rodomi tarp populiariausių, tokiu būdu generuodami vartotojų įsitraukimą, o kuo daugiau įsitraukimo per pirmąsias kelias valandas ar dienas – tuo ilgiau ir plačiau rodomas įrašas – būtent taip veikia TikTok. Įdomu ir tai, kad kiekvienas vartotojas mato unikalų, tik jam sufiltruotą, turinį.

Dar vienas aktualus aspektas: TikTok turi ilgesnį įrašų „galiojimo laiką“ nei kiti socialiniai tinklai, t.y., kuomet jūsų paskyrą pastebi nauji vartotojai, TikTok seną turinį vėl išstumia į priekį.

Metas veikti jau dabar

Šio socialinio tinklo pagalba be jokių investicijų (tik galybe kūrybiškumo) galite pasiekti daugiau potencialių jūsų produkto ar paslaugos vartotojų, nei kituose socialiniuose tinkluose, pasitelkus mokamą reklamą.

Tad kodėl nepabandžius? Kol kiti prekiniai ženklai dar nedrąsiai svarsto – jūs veikite jau dabar ir ženkite koja kojon kartu su naujausiomis socialinių tinklų tendencijomis.

TIPS: nežinote, kaip pradėti? Programėlės paieškoje suveskite angliškus hashtag‘us, susijusius su jūsų siūloma paslauga ar produktu; taip matysite, kokios vyrauja video įrašų tendencijos ir kurios iš jų susilaukia daugiausia dėmesio. Beje, visiškai legaliai galite naudoti net kitų vartotojų sukurtus/įkeltus filtrus, efektus ar garso takelius. Tai, kas vartotojų patalpinama programėlėje (pavyzdžiui, net jūsų balso įrašas), atsiranda TikTok mediatekoje ar efektų galerijoje ir tampa prieinama bet kuriam vartotojui. Todėl pirmiesiems įrašams sukurti drąsiai naudokite tokius pagalbinius įrankius. Juos išsisaugoti savo paskyroje galima paspaudžiant efekto ar garso takelio ikoną jums patikusio vaizdo įrašo apačioje.

Gaukite pasiūlymą!